Szarlotka „Po Warszawsku” – Domownicy zjedzą do ostatniej porcji.
3 616
To pyszne lekkie ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że może je zrobić nawet dziecko.
SKŁADNIKI
1 kg jabłek
1 łyżka mąki
0,5–1 łyżki stołowej cukru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g oleju słonecznikowego
80 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj kaszę mannę, cukier i mąkę w osobnej misce. Dodaj cukier waniliowy i cynamon. Masa musi być gładka.
2. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Wlej jedną trzecią „ciasta” do blaszki do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Następnie dodaj jedną trzecią startych jabłek i wygładź warstwę. Powtórz procedurę 2 razy.
4. Teraz polej całość olejem.
5. Na koniec posyp równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi.
6. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180–200 stopni przez 40–45 minut.
7. Prosta i smaczna szarlotka jest gotowa. Poczekaj, aż trochę ostygnie i zasiądź do uczty.
Smacznego!
Ten sposób przygotowania szarlotki jest jest bardzo popularny i dlatego ma wiele odmian. Można dodać gruszki zamiast jabłek, można zrobić więcej warstw. Można też posypać płatkami migdałów. Każda wersja jest dobra, a ciasto zawsze jest delikatne i wilgotne. To wspaniała opcja do wieczornej herbatki o każdej porze roku.