Gruzińska kapusta „Gurian” – Niezapomniany smak, goście będą zachwyceni.
2 953
Wspaniałą i niezwykłą rzeczą w tej przystawce jest to, że może być przechowywana w lodówce przez dłuższy czas i nic się z nią nie będzie działo.Chociaż raczej jej to nie grozi…
SKŁADNIKI
2,5 kg białej kapusty
1 burak
12 ząbków czosnku
1 ostra papryka
12 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki soli
2 l wody
PRZYGOTOWANIE
1. Potrzebujesz rondla, w którym musisz zagotować wodę, stopniowo dodając do niej soli. W efekcie uzyskasz solankę, która jest bardziej słona niż na przykład bulion.
2. Kapustę umyj i pokrój na duże kawałki, pozostawiając głąb.
3. Obierz buraki i pokrój je w plastry, paprykę pokrój na małe kawałki, obierz czosnek.
4. Teraz potrzebujemy dość pojemnej patelni, najpierw musimy wrzucić do niej kapustę, następnie buraki, potem czosnek, czarny pieprz, groszek, paprykę. I tak dalej, ale musisz pozostawić około 5 centymetrów na samym szczycie patelni.
5. Zalej patelnię marynatą z kapusty. Następnie przykryj patelnię pokrywką.
6. Pozostaw kapustę na 4–5 dni, kapusta musi się ukisić.
7. Marynowana kapusta w stylu Gurian jest gotowa!
Podawaj przystawkę z mięsem, ziemniakami, rybami. Przed podaniem danie można ozdobić drobno posiekanym szczypiorkiem i ziołami. Smacznego!