Niezwykle aromatyczne ciasto cebulowe przywołuje do kuchni swoim aromatem nawet tych, którzy nie znoszą cebuli. Jego smak nie końca przypomina to z czego jest zrobiony. Nadzienie wydaje się być grzybowe, chociaż nie ma tu grzybów.
SKŁADNIKI
-
300 g mąki
-
200 g masła lub margaryny
-
6 łyżek kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 20%
-
1 łyżeczka octu
-
4 serki topione
-
6 małych cebuli
-
4 jaja kurze
-
warzywa, pieprz, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Weź dużą miskę i posyp mąką. Szybko ścierać masło lub margarynę na grubej tarce, obtaczając je mąką. Masło lub margaryna powinna być przechowywana w zamrażalniku, w przeciwnym razie nie będzie dało się go zetrzeć.
2. Wygniataj ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Dodaj kwaśną śmietanę i sodę oczyszczoną i ocet. Nie zapomnij posolić.
4. Zagnieć ciasto, przykryj folią i sadź na kilka godzin do lodówki.
5. Czas na farsz. Pokrój cebulę na cienkie pióra. Następnie umieść cebulę na rozgrzanej patelni, ale jej nie smaż, tylko duś na małym ogniu często mieszając. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Możesz też użyć swoje ulubione przyprawy. Rozładuj gotową cebulę w osobnej misce.
6. Serki zetrzyj na grubej tarce.
7. Roztrzep jajka, aż będą gładkie. Dodaj trochę soli i zieleniny, np. koperek.
8. Przełóż przygotowaną cebulę do osobnej miski i dodaj do niej serki. Dobrze wymieszaj. Potem dodaj mieszaninę jajek i zieleniny. Ponownie dokładnie wymieszaj.
9. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem.
10. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, wizualnie dzieląc na trzy części. Pozostaw jedną trzecią na górne ciasto, resztę rozłóż do formy, tworząc brzegi.
11. Na ciasto przełóż farsz, rozłóż na całą jego powierzchnię.
12. Rozwałkuj ciasto z pozostałej trzeciej części ciasta i ułóż na wierzchu ciasta, łącząc je ze sobą. Ostrożnie odetnij odstające części. W razie potrzeby można posmarować wierzch jajkiem, ale nie wcześniej niż 5 minut przed końcem pieczenia, w przeciwnym razie ciasto może się za bardzo spiec.
13. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160–170 stopni na około 25–30 minut. Kontroluj gotowość wykałaczką lub zapałką.
14. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Nie spiesz się, aby spróbować: ponieważ jest to ciasto przekąskowe, nie można go pokroić na gorąco.