Bułgarska „Banica” – Zrobisz je więcej niż raz.

Szybkie, tanie i smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 30 ml wody

 

SKŁADNIKI NA POLEWY
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 300 g sera feta
  • 250 g jogurtu
  • 150 ml wody gazowanej

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zwykle banica jest wytwarzana nie z ciasta francuskiego, ale z ciasta filo. Możesz kupić gotowe lub sam go przygotować. Tak więc, w głębokiej misce ubij jajka, dodaj szczyptę soli, mąkę i zagniataj. Następnie przykryj miskę z ciastem i przechowuj w lodówce przez 20 minut.

2. Po wyjęciu ciasta podziel je na 9 identycznych części. Rozwałkuj każdą część w możliwie najcieńszy placek. Muszą być niemal jak pergamin.

3. Teraz czas na nadzienie. Klasyczna bułgarska banica jest wykonana z nadzieniem z brynzy, chociaż istnieje wiele innych opcji. W naszym przypadku wymieszaj ser feta z jajkiem, 50 g stopionego masła i wody gazowanej. Dobrze wymieszaj. Banica będzie wilgotna i smaczna.

 

4. Następnie wymieszaj całość z ubitymi jajkami i jogurtem. Nadzienie jest gotowe.

5. Najlepiej piec Banice na blaszce do pieczenia o dużej średnicy. Posmaruj blaszkę masłem, po nałożeniu na nią pierwszej warstwy ciasta, równomiernie ułóż nadzienie. Zrób tak samo z pozostałymi warstwami ciasta i nadzienia.

 

6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i gotowe!

 

Banica według tego przepisu będzie bardzo smaczna i soczysta. Będzie to wspaniała i aromatyczna uczta. Pyszne!

error: Content is protected !!