Szybkie, tanie i smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI NA CIASTO
450 g mąki pszennej
4 jajka
30 ml wody
SKŁADNIKI NA POLEWY
6 jajek
100 g masła
300 g sera feta
250 g jogurtu
150 ml wody gazowanej
PRZYGOTOWANIE
1. Zwykle banica jest wytwarzana nie z ciasta francuskiego, ale z ciasta filo. Możesz kupić gotowe lub sam go przygotować. Tak więc, w głębokiej misce ubij jajka, dodaj szczyptę soli, mąkę i zagniataj. Następnie przykryj miskę z ciastem i przechowuj w lodówce przez 20 minut.
2. Po wyjęciu ciasta podziel je na 9 identycznych części. Rozwałkuj każdą część w możliwie najcieńszy placek. Muszą być niemal jak pergamin.
3. Teraz czas na nadzienie. Klasyczna bułgarska banica jest wykonana z nadzieniem z brynzy, chociaż istnieje wiele innych opcji. W naszym przypadku wymieszaj ser feta z jajkiem, 50 g stopionego masła i wody gazowanej. Dobrze wymieszaj. Banica będzie wilgotna i smaczna.
4. Następnie wymieszaj całość z ubitymi jajkami i jogurtem. Nadzienie jest gotowe.
5. Najlepiej piec Banice na blaszce do pieczenia o dużej średnicy. Posmaruj blaszkę masłem, po nałożeniu na nią pierwszej warstwy ciasta, równomiernie ułóż nadzienie. Zrób tak samo z pozostałymi warstwami ciasta i nadzienia.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem i gotowe!
Banica według tego przepisu będzie bardzo smaczna i soczysta. Będzie to wspaniała i aromatyczna uczta. Pyszne!