„Miodowiec” ze śliwkami – Nikt nie oprze się takiemu deserowi.
3 731
To połączenie ciasta miodowego z kwaśną śmietaną i śliwkami. Niezwykle pyszne, oryginalne i łatwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI NA CIASTO
5 jajek
200 g cukru
1 szklanka miodu
2 łyżki margaryny lub masła
3 łyżki oleju
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki octu
SKŁADNIKI KREMOWE
0,7 ml kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru
300 g suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE
1. Ubij pięć jajek. Białka ubij z cukrem osobno, aż będzie sztywna i osobno żółtka. potem wymieszaj wszystko.
Rozpuść domowy miód w łaźni parowej w temperaturze pokojowej . Dodaj to do masy.
2. Następnie dodaj masło lub margarynę, olej (najlepiej bezwonny) i sodę oczyszczoną z octem.
3. Stopniowo wmieszaj mąkę. Gotowe ciasto powinno być spójne jak gęsta śmietana. Podziel je trzy części. Każdą upiecz na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut.
4. Aby zrobić krem, ubij śmietanę z cukrem pudrem za pomocą miksera. Nie zaleca się dodawanie cukru, ponieważ nie rozpuszcza się całkowicie i jest wyczuwalny w ustach. Jeśli nie masz cukru pudru, możesz zrobić go sam z cukru, na przykład w młynku do kawy. Dzięki temu krem stanie się bardziej delikatny.
5. Następnie pokrój drobno śliwki, wymieszaj ze śmietaną. Przekładaj krem między schłodzone ciasta między sobą, również górę i po bokach.
Gotowe ciasto musi stać przez co najmniej 2 godziny w lodówce, aby zwilgotniało. Będzie wtedy miękkie i delikatne. Górę można ozdobić według własnego uznania, np. posiekanymi orzechami włoskimi. Pyszne!