Przepis na ciasto czekoladowo-orzechowe z truskawkami – Twoi goście zjedzą je do ostatniej porcji.
1 426
Czy wiesz, że jest takie święto jak Międzynarodowy Dzień Ciasta? W rzeczywistości święto to jest poświęcone nie tylko samemu deserowi, ale także symbolowi przyjaźni między ludźmi, krajami i narodami oraz znakiem stowarzyszenia. Samo święto jest dość młode, zostało założone dopiero w 2009 roku, jednak Cake Day zdążyło już stać się dość popularne wśród osób w różnym wieku i różnych narodowości.
Nawet jeśli nie świętowałeś tego dnia choćby jednym kawałkiem ciasta, nie jest za późno. Zrób niesamowicie pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe z truskawkami własnymi rękami.
Ciasto czekoladowo-orzechowe
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
1 łyżeczka mąki
-
150 g cukru
-
1 szczypta kwasku cytrynowego
-
150 g orzechów włoskich
-
4 białka jaj
-
1 szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWY
-
300 ml śmietany (o zawartości tłuszczu 33–35%)
-
125 g ciemnej czarnej czekolady
-
1 łyżka cukru pudru, truskawki (jeśli nie masz, ciasto bez nich będzie równie pyszne)
PRZYGOTOWANIE
1. Przede wszystkim musisz ubić białka ze szczyptą soli i kwasku cytrynowego. W tym procesie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
2. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni, a następnie posiekaj.
3. Następnie wymieszaj całość z mąką i orzechami, aby uzyskać jednorodną masę.
4. Wytnij 6 kółek z papieru do pieczenia o średnicy 18 cm, a następnie każde koło posmaruj olejem.
5. Nałóż cienką warstwę ciasta na każdym papierowym kółku i upiecz. Piec każdy krążek z ciastem przez około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ich z piekarnika, pozwól im nieco ostygnąć, a za pomocą szerokiej szpatułki oddziel ciasta od papieru.
6. Rozpuść 80 g ciemnej czekolady w kąpieli wodnej, aż uzyskasz zrobi się płynna. Posmaruj 5 krążków ciasta czekoladą, 6 pozostaw bez czekolady. Odstaw do czasu aż czekolada ponownie stężeje.
7. W międzyczasie nie musisz się nudzić, przejdź do robienia kremu. Ubij śmietanę, dodając cukier puder.
8. Odłóż 4 łyżki do osobnej miski i dodaj 30 g startej czekolady do pozostałej części śmietany i wymieszaj masę.
9. Pozostaje tylko złożyć w całość nasze wspaniałe ciasto. Aby to zrobić, rozłóż bitą śmietanę z czekoladą na każdym cieście, łącząc je ze sobą i przykryj górę niesmarowanym ciastem.
10. Na wierzch nałóż bitą śmietanę bez czekolady, ozdób truskawkami i posyp grubo startą ciemną czekoladą. Włóż ciasto do lodówki i odstaw na kilka godzin.