Każdy z nas do różnych potraw używa różnego rodzaju sosów: do dań głównych zazwyczaj używamy sosów pikantnych, do deserów natomiast – owocowych.
Sosy to zazwyczaj dodatek bardzo kaloryczny i niezdrowy, gdyż jego częścią składową prawie zawsze są majonez lub śmietana (w przypadku sosów dodawanych do dań głównych) a także duża ilość cukru (w sosach do deserów).
Jest jednak alternatywa – niekonwencjonalna, oryginalna w smaku, wyglądzie i składzie a przede wszystkim zdecydowanie fit!
O słodko-kwaśnym sosie jabłkowym usłyszałam od mojej przyjaciółki, opowiadała, że jest przepyszny, świeży, lekki i pasuje absolutnie do wszystkiego: począwszy od ryb, poprzez mięsa, warzywa, sałatki, na deserach skończywszy!
Nie uwierzyłam dopóki nie spróbowałam! Rzeczywiście „niebo w gębie”! A niewątpliwie jego dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania – cała procedura trwa zaledwie 5 minut.
Nie bez znaczenia jest również to, że do sporządzenia sosu potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, które zazwyczaj każda z nas ma w kuchni.
Jak przygotować pyszny sos, który będzie pasował absolutnie do każdego dania, czy to mięsa, ryby, a nawet warzyw?
Sos jabłkowy
SKŁADNIKI
-
1 jabłko
-
50 g natki pietruszki
-
2 łyżki. olej roślinny
-
1/2 łyżeczki sól
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki. l woda
PRZYGOTOWANIE
1. Jabłko umyj a następnie obierz je ze skórki
2. Wytnij z jabłka gniazdo, pokrój na mniejsze cząstki, wrzuć do blendera.
3. Czosnek obierz i dodaj do jabłka.
4. Dolej olej roślinny, wodę oraz sól, całość rozdrobnij do uzyskania gładkiej masy.
5. Na koniec dodaj pietruszkę i całość ponownie zblenduj.
Słodko-kwaśny sos jabłkowy gotowy! Pozostaje delektować się smakiem! A więc – smacznego!