Zaproponowany poniżej przepis nieco różni się od standardowych, które znajdziesz w internecie. W przepisie wykorzystamy całe jajko, zamiast tylko żółtka. Odpowiedni dobór przypraw zapewni mu również nieco pikantnego smaku, który ożywi wykorzystywane przez ciebie potrawy.
Należy pamiętać o tym, że świeżo wykonany majonez w zaproponowany sposób można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień czasu. Do tego momentu będziemy mieć pewność, że wszystkie składniki pozostaną w zdatnym do spożycia stanie.
Składniki, które będą niezbędne do wykonania domowego majonezu:
-
Jedno kurze jajo
-
Rafinowany olej roślinnego pochodzenia (najlepiej słonecznikowy) – 150ml
-
Odrobina oliwy z oliwek – około 50ml
-
łyżka ulubionej musztardy do nadania smaku i konsystencji
-
pół łyżeczki soli
-
Jedna łyżka stołowa cukru
-
odrobina soku wyciśniętego ze świeżej cytryny
-
Do zwiększenie pikantności majonezu do całości należy dodać pół łyżeczki zmielonej, ostrej papryki
Przygotowanie to niezwykle prosty proces, który zajmie nam zaledwie kilka chwil.
Pierwszym krokiem będzie zaadaptowanie produktów do temperatury pokojowej. W tym celu najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę lub dwie przed przystąpieniem do wykonania majonezu, Następnie przygotowujemy blender ręczny z pojemnikiem, który posłuży do ubicia składników na gęsty sos.
Należy wlać jajko, dodać musztardę i sól z papryką, po czym wlać oliwę z oliwek. W tym momencie należy ubijać całość na maksymalnych obrotach. Podczas ubijania nie powinno się unosić zbyt wysoko blendera. Po wymieszaniu dodanych składników należy zacząć wolnym strumieniem dolewać olej słonecznikowy. Od tego momentu delikatnie unosimy blender stale dolewając małym strumieniem olej, do czasu aż zgęstnieje i nabierze białej barwy.
Na sam koniec możemy dodać sok z cytryny i cukier dla nadania smaku. Całość najlepiej przechowywać w czystym pojemniku z pokrywką.