Przekąska która robi furorę na stole. Gdy tylko ich spróbowałam zakochałam się.

Nie wiem kiedy i kto przyniósł mi do spróbowania te ogórki. Jak to zwykle bywa zagaił: masz i spróbuj. Spróbowałam i były pyszne. Musiałam zrobić je samodzielnie. Mi również wyszły idealnie. Nie udało mi się go zepsuć i już za pierwszym razem smakował jak pierwowzór. Poniżej zamieszczam przepis dla potomnych. Zrobiłam słoik o zawartości 3 litrów.

 

Składniki na cały słoik:

  • 1 marchewka,
  • 3 papryki,
  • ogórki (ile zmieścimy),
  • 3-4 ząbki czosnku
  • koperek.

 

Marynata

  • Zacznijmy od zrobienia marynaty, na którą składa się:
  • woda (ok. 2 litry),
  • cukier (2 łyżeczki),
  • 3 łyżki octu
  • 1,5 łyżki soli.

 

 

Przygotowanie

Marchewkę i paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. W słoiku na dnie umieszczamy czosnek, marchewkę, koperek i paprykę. Dalej wkładamy na wierzch tego wszystkiego pokrojone ogórki. Wywar w postaci octu i zagotowanej solanki wlewamy do słoika, a następnie sterylizujemy przez 12 minut.
Tak wykonany słoik ogórków jest gotowy do zjedzenia. Możemy dowolnie zmieniać proporcję składników, ale na pierwszy raz polecam trzymać się moich wytycznych, gdyż mi się udało.

 

Polecam!

error: Content is protected !!