Jesteś fanem jabłek? A może wręcz przeciwnie, nigdy za nimi nie przepadałeś? To nieistotne. Gdy spróbujesz niezwykłych jabłkowych rolek, na pewno będzie to twój ulubiony deser.
Mają idealny jabłkowo-cynamonowy smak, w dodatku świetnie wyglądają a ich aromat podczas pieczenia unosi się w całym domu. Jedynym minusem jest to, że są tak pyszne, że znikają dosłownie w kilka minut. Jeżeli zapraszasz znajomych, odwiedza cię rodzina lub jesteś fanem słodyczy, lepiej przygotuj podwójną porcję!
SKŁADNIKI:
-
4 jabłka
-
200g cukru
-
1 łyżeczka cynamonu
-
125g masła
-
125 ml oleju
-
125ml kefiru
-
75g cukru pudru
-
10g cukru waniliowego
-
1 łyżka skrobi kukurydzianej
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 jajko
-
630g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz ze skóry, następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj do nich cukier i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aby odparował nadmiar wody. W tym momencie uważaj, aby ich nie przypalić. Gdy masa zrobi się gęsta, dodaj cynamon i zostaw do wystudzenia.
Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej masło, olej roślinny, kefir, cukier puder, cukier waniliowy, kurkumę, skrobię i jajka. Możesz wspomóc się mikserem, który pomoże ci dokładnie połączyć składniki. Gdy już masa będzie gotowa, stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto ręką.
Powstałe ciasto podziel na małe kulki (z podanego przepisu powinno wyjść około 40 porcji). Każdą z nich rozwałkuj oraz ułóż na niej jabłkową masę. Skręć w rulon. Ułóż wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W między czasie nagrzej piekarnik do 180’C. Piecz 30 minut. Teraz delektuj się niezwykłym smakiem.