Szybkie ciasto drożdżowe „10-minutowe”: wystarczy je ugnieść, nawet nie czekać, aż drożdże się obudzą.
19 351
Smak, rodzaj ciasta oraz dodatki jakie do niego przygotujemy to wybór naszych preferencji i upodobań. Jednak najważniejsze to znalezienie odpowiedniego przepisu na ciasto, dzięki któremu będzie ono doskonałym elementem każdego przyjęcia czy miłego spędzenia czasu przy kawie.
Poniżej znajdziesz przepis na idealne oraz bardzo szybkie ciasto drożdżowe. Oprócz tego poznasz tajemnicę jego przygotowania, tak aby było jak najsmaczniejsze, a jednocześnie długo zachowało swoją świeżość podczas przechowywania.
To proste ciasto drożdżowe przygotowuje się w przysłowiowe „10 minut”. Tak krótki czas zawdzięcza temu, że nie trzeba go dodatkowo wyrabiać, ani czekać aż drożdże wyrosną.
Ciasto drożdżowe w „10 minut” – składniki
-
mąka pszenna – 700 gramów
-
cukier – 3 łyżki stołowe
-
woda – 350 ml
-
sól – pół łyżeczki
-
olej słonecznikowy – 4 łyżki stołowe
-
drożdże – 33 gramy
-
masło – 80 gramów
Przygotowanie
Drożdże wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozgrzania. Przygotować piekarnik nagrzewając go do temperatury 180’C.
Wodę wlać do patelni, dodać masło i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Rozpuszczone w wodzie masło nie powinno być ani gorące, ani zimne. Dodać resztę składników – drożdże, sól, olej słonecznikowy, cukier. Połączyć składniki wszystko mieszając.
Otrzymaną mieszaninę wlać do miski, do której następnie należy przesiać mąkę pszenną. Zagnieść ciasto, które powinno być elastycznej konsystencji.
Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok 10 minut z uchylonymi drzwiami piekarnika. Następnie przez kolejne 30 minut piec z zamkniętymi drzwiami.
W przypadku użycia suszonych drożdży wystarczy użyć 11 gramów. Ciasto wyrośnie w odpowiedni sposób, ponieważ tajemnica idealnego ciasta drożdżowego ukryta jest w dwuetapowym pieczeniu, co pozwala na szybkie, ale stopniowe podgrzanie ciasta.
Podoba Ci się ten pomyśl na ciasto?