Połączenie pysznego ciasta i aksamitnego kremu powali Cię na kolana, koniecznie wypróbuj to słynne ciasto.
20 318
Polecam ten przepis gdyż jego przygotowanie zdecydowanie nie jest skomplikowane i nie trwa dłużej niż 15 minut. A do tego jego smak jest po prostu wyśmienity!
Składniki na ciasto :
250 g mąki tortowej
100 g cukru
50 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżka sody
1 łyżka stołowa płynnego miodu
Składniki na krem:
mleko
200 g masła
100 g cukru
250 ml śmietanki 30 %
2 opakowania puddingu bez gotowania (np dr Oetkera) o smaku śmietankowym
cukier waniliowy
3 żółtka jaj
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Zasadniczo przygotowanie ciasta polega na tym, że wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Jedna warstwa będzie dołem a druga górą ciasta. Górna warstwa powinna być cieńsza. Wlać ciasto do obu blach, a następnie umieścić je w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia jest krótki ze względu na wysokość ciasta i wynosi około 5-10 minut.
Podczas pieczenia przygotować krem
Gdy ciasto jest w piekarniku, masz czas na przygotowanie krem. Podstawą jest pudding, zrobiony zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zaczyna gęstnieć, dodaje żółtka i mieszam.
Następnie do kremu dodaje się miękkie masło. Kolejnym krokiem będzie ubicie śmietany z pozostałym cukrem.
Gdy ciasto jest upieczone i przestygnie, na blaszkę z grubszym ciastem wykładamy przygotowany wcześniej krem z puddingów, wyrównujemy aby krem był gładko i równo wyłożony.
Kolejno czas na warstwę ubitej śmietany. Następnie ostrożnie przykrywamy krem drugim, cieńszym ciastem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!