Moja rodzina powiedziała, że to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek zrobiłam, gorąco polecam ten prosty przepis.
3 222
Gorąco polecam wszystkim wykonanie tego wyśmienitego przepisu! Jestem pewna, że Wasza rodzina będzie po prostu zachwycona jego smakiem!
Składniki:
200 g mąki
4 jajka
150 g cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
Na górę:
dżem bądź marmolada
1,5 paczki biszkoptów
rum + woda (około 100 ml w stosunku 1: 1)
polewa czekoladowa (lub czekolada do gotowania + odrobina tłuszczu)
krem:
1 puszka masy kajmakowej
1 twaróg (polecam ten niskiej zawartości tłuszczu)
kostka masła – 250 g
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Puszkę masy kajmakowej nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny.
Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia ( w dalszym ciągu nie otwieramy jej).
Następnie żółtka jaj mieszamy z cukrem i dodajemy 4 łyżki wody. Następnie dodaj mąkę i na końcu białka ubite wcześniej na sztywną pianę.
Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystko i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (około 15-20 minut do około 200 ° C).
Gdy ciasto jest upieczone, odstaw do ostygnięcia. Następnym krokiem jest posmarowanie ciasta ulubionym dżemem bądź marmolada.
Na to ułóż biszkopty namoczone w mieszance rumu i wody, bądź też w kawie. Przygotowujemy krem, kajmak mieszamy z twarogiem, kostką miękkiego masła. Wykładamy na ciasto.
Na koniec polewamy polewa czekoladową tworząc nierównomierne wzory ( możemy pomóc sobie widelcem aby stworzyć piękne, czekoladowe fale ). Odstawić do ostygnięcia do lodówki.