Doskonały domowy sos tatarski, który zamienia każdy posiłek w arcydzieło.
53 498
Sos tatarski pochodzi z kuchni francuskiej, dziś jest bardzo popularny ze względu na doskonały smak i łatwe przygotowanie. Jest idealny do ryb, mięs, owoców morza, a nawet warzyw.
Składniki:
2 gotowane jajka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka cebuli w plasterkach
50 g korniszonów
1 łyżeczka musztardy
120 g kwaśnej śmietany
1/2 cytryny
zielony koperek
sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obierz ugotowane jajka i włóż żółtka do osobnej miski.
Do żółtka dodaj musztardę, dobrze wymieszaj aby nie było grudek.
Powoli dodawaj oliwę z oliwek i później dodaj posiekane korniszony, koperek, białka i cebulę.
Po dokładnym wymieszaniu dodaj śmietanę oraz połowę soku z cytryny i ponownie wymieszaj.