Ten przepyszny deser zachwyci swoim smakiem i wyglądem nie tylko miłośników kawy.

Zaletą tego przysmaku jest to, że nie trzeba go piec, więc można to zrobić w stosunkowo krótkim czasie. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz że zasmakuje wszystkim domownikom a wyglądem zachwyci gości!

 

Składniki:
  • 280 g biszkoptów
  • 240 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mielonych orzechów
  • 100 g posiekanych rodzynek
  • cynamon do smaku
  • odrobina rum
  • 8 łyżek kakao
  • gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty drobno kruszymy (np można biszkopty które są w torbie gnieść wałkiem do ciasta ). Do miski wysyp skruszone już biszkopty a następnie dodaj wszystkie inne składniki: miękkie masło, cukier puder, mielone orzechy, rodzynki, cynamon, odrobinę rumu i kakao.
Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Potem zaczynamy kształtować ziarna kawy. Formujemy z ciasta małe kuleczki, po środku każdej zrób linię np wykorzystując druga, nie ostra stronę noża, aby ciasteczka przypominały ziarenka kawy.
Tymczasem przygotowujemy wg instrukcji gotowa polewę czekoladową bądź tez robimy sami domową czyli w kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady razem z odrobiną masła i mieszamy do uzyskania gładkiej i lejącej masy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze „ziarenka kawy” i polewamy dokładnie czekoladą. Smacznego!

error: Content is protected !!