Francuska zupa serowa z kurczakiem – szybka zupa dla zabieganych

Ta pyszna zupa będzie idealna jeśli masz ochotę na ciepłą kolacje , bądź tez po prostu szybki obiad. Smak sera i kurczaka łączy się ze sobą tworząc przepyszne danie, które zasmakuje nawet niejadkom 🙂

 

Składniki ( na 4 porcje ) :
  • Filet z kurczaka 500 g
  • Ser topiony 200 g
  • Ziemniaki 400 g
  • Cebula 150g
  • Marchewka 180g
  • Masło
  • Sól
  • Zmielony czarny pieprz
  • Koperek
  • Liść laurowy 3 kawałki
  • Grzanki
  • Ziele angielskie

 

 

Sposób przygotowania:

Włóż mięso do 3-litrowego rondla i zalej wodą. Jak tylko zacznie się gotować, dodaj 1 łyżeczkę soli, kilka groszków ziela angielskiego i 2-3 listki liścia laurowego.
Gotować od momentu wrzenia przez 20 minut. Następnie wyjmij mięso.Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w kostkę. Zetrzyj marchewki. Pokrój mięso na małe kawałki. Ser topiony (jeśli jest w formie batonika), zetrzeć lub pokroić w kostkę.Dodaj ziemniaki do wrzącego bulionu.

 

Gotuj od momentu wrzenia 5-7 minut. W tym czasie na patelni roztop kawałek masła i dodaj pokrojoną cebulę i marchew, lekko posól i popieprz.
Po kliku minutach dodaj zawartość patelni do garnka z zupa i gotuj przez kolejne około 5-7 min. Następnie dodaj posiekane mięso. Gotuj przez 3-4 minuty, dodaj stopiony ser, dobrze wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
Przed podaniem posyp koperkiem i dodaj grzanki.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!