Zupa z kulkami serowymi to prawdziwy rarytas dla mojej rodziny. Koniecznie spróbuj – wszyscy będą zachwyceni.
8 921
Zupa to zdecydowanie moje ulubione danie. Mogę jeść ją cały dzień. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. Mama powtarzała, że gorącą zupę powinno się jeść każdego dnia. W domu rodzinnym zupa gościła na stole codziennie i wszyscy się nią zajadali. Ta miłość została mi do dzisiaj.
Mąż i dzieci niestety nie są takimi miłośnikami zup, jak ja. Testowałam mnóstwo przeróżnych przepisów, aby zachęcić ich do jedzenia zup. Szukałam alternatyw standardowych przepisów, sama je modyfikowałam, a nawet wymyślałam autorskie przepisy. Nie poddawałam się i w końcu udało się! Znalazłam zupę, którą pokochała moja rodzina!
Zupa z serowymi kulkami to idealna propozycja dla wszystkich. Sprawdzi się doskonale jako pierwsze danie czy sycąca kolacja. Będzie również smaczną opcją śniadania.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ
-
bulion drobiowy – 2,5 litra
-
cebula – 1 duża
-
marchewka – 1 średniej wielkości
-
ziemniaki – 5 średnich
-
olej roślinny – 4 łyżki
-
przyprawy do smaku – zioła, pieprz, sól
SKŁADNIKI NA KULKI
-
ser holenderski – 100 g
-
jajko – 1 sztuka
-
mąka – 100-130 g
-
miękkie masło – 2 łyżki
-
sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw zajmiemy się przygotowaniem kulek serowych. W pierwszej kolejności zetrzyj ser. Dodaj do niego pozostałe składniki: masło, jajko, mąkę oraz sól. Teraz wymieszaj wszystko i ugnieć na jednolitą masę. Włóż przygotowane ciasto do lodówki na około 30 minut.
2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, możesz zająć się przygotowywaniem zupy. Poczekaj aż bulion w garnku zagotuje się. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do wrzącego bulionu. Dodaj przyprawy do smaku, np. sól i pieprz. Następnie zetrzyj marchewkę oraz cebulę, podsmaż je delikatnie na oleju roślinnym. Dodaj warzywa do zupy.
3. Gdy zupa będzie się gotować, możesz zająć się kulkami serowymi. Wyjmij ciasto z lodówki i zacznij formować małe kulki wielkości orzecha laskowego. Wkładaj je powoli do garnka, jedną za drugą. Mieszaj od czasu do czasu, aby kulki się nie skleiły. Zupę najlepiej gotować przez następne 5-10 minut (tyle czasu potrzebują kulki, aby były gotowe).
4. Po tym czasie, kulki serowe powinny być gotowe. Dodaj posiekane zioła i zdejmij garnek z palnika. Zupa z kulkami serowymi jest gotowa! Smacznego!