Oto sekretny przepis na przepyszny farsz warzywny na naleśniki – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują.
23 543
Każdy z nas miewa dni, kiedy do sklepu nie jest nam po drodze lub zwyczajnie- nie mamy czasu lub ochoty na zakupy. Nie musimy jednak rezygnować z przygotowania pożywnego dania. Zawsze w lodówce znajdzie się kilka produktów, z których można przygotować pyszne naleśniki z nadzieniem!
Przygotowanie tego dania jest szybkie i proste. Naleśniki z nadzieniem mają w sobie jednak coś więcej i kryją zdrową tajemnicę: bogaty w witaminy farsz warzywny.
SKŁADNIKI
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
3 jajka
100 g twardego sera
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Należy obrać warzywa, a następnie umyć je pod bieżącą wodą. Cebulę drobno pokroić, a marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem. Całość powinna się smażyć przez około 10-15 minut. Warto co kilka minut upewniać się, czy warzywa się nie przypalają. Jeśli marchew wciąż jest twarda, dodać kilka łyżek wody i nadal podsmażać.
3. Gdy marchewki zmiękną, należy dodać surowe jajka. Posolić i dodać pieprzu wedle uznania, a następnie smażyć na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Podczas smażenia cały czas mieszać.
4. Przygotowany farsz przełożyć do miski i zostawić do wystudzenia.
5. Twardy ser zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników, gdy ostygną.
6. Na koniec usmażyć naleśniki według swojego ulubionego i sprawdzonego przepisu. Porcję farszu należy umieścić na krawędzi każdego naleśnika (1-2 łyżki), a następnie zawinąć go w kopertę.
Naleśniki najlepiej smakować będą na ciepło. Można je podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Smacznego!