Mięso w stylu kapitańskim w piekarniku: znika z talerzy w 5 minut. Szybkie i łatwe do zrobienia.
21 132
Choć potrawa jest szeroko znana, nie zawsze przyrządzana jest w najlepszej wersji – w większości domów układa się składniki warstwowo i zdecydowanie nadużywa się majonezu, który wcale nie jest potrzebny do stworzenia smakowitego dania! Najlepiej smakuje odtworzone z oryginalnej receptury – zamiast majonezu użyjemy sosu beszamelowego, który doskonale będzie pasował do niewielkich kawałków mięsa, zapiekanych z ziemniakami i z serem.
SKŁADNIKI NA CZTERY PORCJE
-
500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
-
2 cebule
-
4-6 ziemniaków średniej wielkości
-
4 łyżki wybranego oleju
-
100 g twardego sera
-
sól i pieprz
SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY
-
50 g masła
-
1 łyżka mąki
-
250 ml mleka
-
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Na początku obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko posolonej wodzie tak, aby miały konsystencję półtwardą. To ważne, aby nie były zbyt miękkie, gdyż będą później pieczone razem z mięsem.
2. W trakcie gotowania ziemniaków możesz przygotować sos beszamelowy. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondlu, następnie dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki, nie gasząc ognia. Na powierzchni mieszaniny powinna utworzyć się biała piana – wtedy wlej do rondla zimne mleko i dosyp soli. Mieszaj, aż sos zacznie wrzeć – wtedy dopiero zdejmij go z ognia.
3. Pokrój mięso na małe kawałki, aby mogły równomiernie się upiec.
4. Cebule pokrój w krążki, ziemniaki zaś w plasterki.
5. Zetrzyj na tarce ser – nie musi być bardzo drobno.
6. Przygotuj formę do pieczenia – nasmaruj ją olejem, następnie na dnie ułóż cebulę, a na niej mięso lekko doprawione solą i pieprzem. Na samej górze rozłóż plastry podgotowanych ziemniaków.
7. Polej całość obficie sosem beszamelowym, a na to nasyp ser w takiej ilości, aby przykrył danie. Możesz użyć mniej sera, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, następnie umieść w nim formę i piecz danie przez ok. 30-35 minut.
9. Wyjmij do ostygnięcia i gotowe!