Dobroczynne właściwości imbiru znane są nam od stuleci. Wykorzystujemy go na przykład w sezonie przeziębieniowym, ponieważ wykazuje zdolności przeciwzapalne. Niewielu z nas jednak wie, że może on być używany również jako naturalny środek antyseptyczny, a nawet antyrakowy.
Można go także stosować jako skuteczny środek na dolegliwości pokarmowe i jest bogaty w magnez, witaminę C i liczne minerały. Zawiera również olejek eteryczny mający wpływ na motorykę przewodu pokarmowego oraz wykazuje działanie żółciopędne. Dzięki temu imbir skutecznie rozprawia się z kamieniami żółciowymi To wszystko czyni go doskonałym dodatkiem do codziennego menu. Tylko jak przemycić imbir do diety?
Z łatwością można przewidzieć, że herbata na bazie imbiru może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów dotyczących naszego zdrowia. Jedną z największych zalet wynikających ze stosowania tej korzennej rośliny jest jej zdolność do poprawy funkcjonowania układu trawiennego.
Działanie przeciwzapalne przynosi ulgę w bólu, zwalcza choroby dotyczące układu krążenia, a nawet zbawiennie działa na alergie. Kubek świeżego naparu imbirowego to zaś doskonała broń podczas walki z wirusami.
Złota herbata imbirowa i jej korzyści zdrowotne
Ostry i intensywny smak imbiru jest na tyle charakterystyczny, że nie wszyscy są w stanie go przełknąć bez dodatków. Z tego powodu dietetycy zalecają łączenie go z kurkumą, mlekiem kokosowym oraz miodem. Wtedy smak jest łagodniejszy, a korzyści dla zdrowia się mnożą!
To tylko kilka z nich:
- zwalczanie infekcji i poprawa pracy układu odpornościowego
- poprawa krążenia i transportu tlenu do wszystkich komórek oraz tkanek organizmu
- łagodzenie bólów stawów i mięśni
- leczenie bólów głowy i przewlekłych migren
- zapobieganie kamicy nerkowej
Systematyczne spożywanie herbaty imbirowej znacząco redukuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Potrzebne składniki:
- ¼ łyżeczki mielonego lub kawałek świeżego, startego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
- mleko kokosowe
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka miodu
Zagotuj wodę i dodaj do niej kurkumę oraz imbir. Powstały wywar odstaw na 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mleko kokosowe oraz miód. Smaczne, zdrowe i naturalne rozwiązanie!