Zajadała się tym ciastem a po miesiącu odzyskała pełnię zdrowia. Łatwo zrobisz je sama w domu (+przepis w środku)
47 854
Marchew to podstawowe warzywo w naszej codziennej kuchni. Zdaje się jednak, że nie jest wykorzystywane w wystarczający sposób, by także nas leczyło lub zapobiegało wielu chorobom. Marchew jest tania i powszechnie dostępna przez cały rok. Nie ma możliwości jej przedawkowania. Zapoznaj się z jej dobroczynnym działaniem na wiele dolegliwości zdrowotnych.
Trudno nawet wymienić wszystkie zalety tego popularnego warzywa. Sok z marchwi powinien być stale obecny w naszej diecie. Jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, może go nieco zmienić przez dodanie soku z ulubionych owoców i codziennie spożywać porcję tego prozdrowotnego napoju.
Marchew w 90% składa się z wody. Pozostałe 10% stanowią składniki bardzo odżywcze, m.in. białka, zdrowotne tłuszcze, a także wiele składników mineralnych, jak potas, magnez, żelazo, fosfor oraz dużo witamin. Beta karoten, który występuje w marchwi jest silnym antyoksydantem. Hamuje rozwój komórek nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca. Beta karoten zawarty w marchwi sprawia, że nasza skóra uzyskuje piękny, zdrowy kolor i usprawnia nasz wzrok. Żelazo zawarte w marchwi zapobiega groźnej anemii.
A oto, co zyskasz, gdy marchew na stałe pojawi się w Twoim jadłospisie:
-
Pozbędziesz się dolegliwości jelitowych
-
Wyeliminujesz tzw. nerwicę żołądkową
-
Uwolnisz się od nieprzyjemnych wzdęć
-
Skutecznie zahamujesz biegunkę
-
Lepiej niż z pomocą środków farmaceutycznych wyregulujesz poziom cholesterolu
-
Witamina A z marchewki pozwoli na długie lata zachować dobry wzrok
-
Związki zawarte w marchwi uchronią palaczy przed rakiem płuc, ponieważ blokują rozwój nowotworów
-
Marchew ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdyż przywraca skórze piękny koloryt
-
Marchew może być podstawowym składnikiem bardzo smacznego dietetycznego ciasta.
A oto przepis na bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto marchewkowe.
Zaletą tego ciasta jest to, że nie zawiera ciężkostrawnego białka, czyli glutenu, gdyż zrobione jest z mąki jaglanej.
Przepis na prozdrowotne ciasto marchewkowe:
-
1 szklanka mąki jaglanej
-
3 jajka
-
½ szklanki oleju kokosowego
-
¾ szklanki cukru
-
3 średnie marchewki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
Szczypta mielonego cynamonu i kardamonu
Jak wykonać to poprawiające zdrowie ciasto:
-
Marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
-
W osobnym naczyniu zmiksuj jajka.
-
Następnie ciągle miksując dodawaj pomału do jajek cukier, olej kokosowy i mąkę.
-
Dodaj do zmiksowanej masy startą marchew, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
-
Wszystko wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
-
Na koniec dodaj cynamon i kardamon. Jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
-
Przelej ciasto do blaszki do pieczenia.
-
Nagrzej piecyk do temperatury 180 stopni i wstaw przygotowane ciasto.
-
Po 60 minutach wyłącz piecyk, odczekaj chwilę i otwórz drzwiczki.
-
Wystaw ciasto na drewniana podkładkę.
-
Po wystygnięciu posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Jeśli nie lubisz, posyp cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
Upieczone według tego przepisu ciasto marchewkowe jest dietetyczne i bardzo smaczne. Nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, gdyż jest wykonane z mąki jaglanej. Ciasto z marchewki polecane jest szczególnie osobom z cukrzycą oraz wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie. Dzięki temu przepisowi możesz objadać się pysznym ciastem bez wyrzutów sumienia, co więcej, zyskasz utracone zdrowie!