Masła, mleko i jajka – właśnie te produkty wchodzą w skład kremu „Charlotte”, wykorzystywanego często do przygotowywania deserów z biszkoptami i herbatnikami. Taki krem może pełnić także inną funkcję – idealnie sprawdza się w roli dekoracji pysznego ciasta, nadając mu dodatkowego uroku.
Niestety, stworzenie idealnego kremu „Charlotte” nie zawsze wychodzi zgodnie z planem… mamy jednak rozwiązanie! Nasz przepis gwarantuje, że za każdym razem krem ten wyjdzie doskonale i bezbłędnie, a przy tym będzie pyszny.
Składniki
-
200 g masła
-
2 jajka
-
4 łyżki cukru
-
100 ml mleka
-
wanilia do smaku
-
rum lub brandy do smaku
Przygotowanie
1. Produkty potrzebne do przygotowania kremu „Charlotte” powinny mieć temperaturę pokojową – przygotuj je więc z odpowiednim wyprzedzeniem, aby zdążyły się ocieplić.
2. Jajka ubij z cukrem i wanilią, a do tak przygotowanej mieszanki dodaj mleko. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
3. Jajka wymieszane z mlekiem, cukrem i wanilią wlej do rondelka i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy mieszanina zgęstnieje – zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostudzenia. Nie pozwól, aby się zagotowała.
4. Roztopione wcześniej masło ubij mikserem tak, aby stworzyć puszystą masę. Do tak przygotowanej masy powoli wlewaj mieszankę mleka z jajkami, ciągle ubijając.
5. Na końcu ubijania dodaj do masy wybrany przez siebie alkohol – brandy lub rum, który nada kremowi charakterystyczny smak.