Tego ciasta nie trzeba piec. Po kilku minutach przygotowań wystarczy zostawić je w zamrażalniku. Pycha
300
Lubicie domowe desery? A co powiecie na własnoręcznie zrobione tiramisu bez alkoholu? Zapewniamy Was, że to przepyszne ciasto zrobicie raz dwa i nie da się go zepsuć 🙂 Poza tym nie trzeba go piec! Same plusy.
Podajemy składniki:
250 g serka mascarpone,
2 jajka,
50 g cukru
250 ml śmietanki kremówki,
6 podłużnych biszkoptów,
200 g malin,
200 ml parzonej kawy,
500 g roztopionej czekolady mlecznej.
Dodatkowo trzeba się zaopatrzyć w mikser, nożyczki i dwie plastikowe butelki.
Najpierw do jednej miseczki wrzucamy dwa żółtka, cukier i mascarpone – ubijamy.
W drugiej miseczce ubijamy samą śmietankę, a w trzeciej same białka.
Na koniec łączymy trzy masy w jedną 🙂
Teraz musimy odciąć górne części plastikowych butelek, a to, co zostanie, przeciąć jeszcze raz po długości.
Wkładamy jedną część w drugą tworząc foremkę, którą wypełniamy do połowy masą.
Na masie układamy rządek malin, a następnie dwa-trzy biszkopty uprzednio zamoczone w kawie.
Ponownie rozsmarowujemy masę, układamy więcej malin (po obu stronach foremki), środek zakrywamy dodatkowym kremem, na którym układamy więcej zamoczonych w kawie biszkoptów i całość zakrywamy resztą kremu.
Odstawiamy tiramisu na 3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z foremki, polewamy roztopioną czekoladą. Jeśli ktoś chce, można udekorować tiramisu malinami i posypać cukrem pudrem.