Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem – Ta sałatka skradnie Twoje podniebienie.
3 445
Kus-kus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do kuchni współczesnej pracującej kobiety. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup i sosów, ale też jako składnik różnych sałatek. Dziś w roli głównej kasza kuskus w pysznej i szybkiej sałatce z tuńczykiem. Tylko dziesięć minut przygotowań i kolacja gotowa.
Porcje 8
Czas gotowania: 10 min
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
250 g kaszy kuskus
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 duży pęczek koperku
500 ml wody
200 g majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz biały
sól
Wykonanie:
1. Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Przykrywamy pokrywką lub dużym talerzem i odstawiamy na 5 minut, aby kasza napęczniała. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy na sicie.
2. Do kaszy kuskus dodajemy paprykę, kukurydzę, tuńczyka z puszki razem z olejem. Sałatkę mieszamy, aby olej z tuńczyka połączył się z kaszą. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, pieprzem i solą. Do sałatki dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i sos majonezowy. Mieszamy do połączenia się składników.