12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis.
4 081
#4 Smażenie na oliwie z oliwek
W wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą, co może mieć negatywny wpływ na smak dania, które przygotowujesz. Oliwę z oliwek stosuj do sałatek, natomiast podczas smażenia wykorzystuj olej.
#5 Zbyt częste przewracania mięsa
W trakcie smażenia nie należy zbyt często przerzucać mięsa. W przeciwnym wypadku możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub zrujnowaną panierką.
W tym konkretnym przypadku trzymaj się zasady – mniej znaczy lepiej ?
#6 Wrzucanie na patelnie zamrożonego mięsa
Postępując w ten sposób nie powinnaś dziwić się, że po skończonym procesie, pomimo, że mięso z zewnątrz będzie wyglądało na gotowe, w środku nadal będzie surowe.
Mięso najlepiej wyjąć z zamrażarki na kilka godzin wcześniej przed smażeniem.