12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis.

#4 Smażenie na oliwie z oliwek

 

 

W wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą, co może mieć negatywny wpływ na smak dania, które przygotowujesz. Oliwę z oliwek stosuj do sałatek, natomiast podczas smażenia wykorzystuj olej.

 

#5 Zbyt częste przewracania mięsa

 

W trakcie smażenia nie należy zbyt często przerzucać mięsa. W przeciwnym wypadku możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub zrujnowaną panierką.

W tym konkretnym przypadku trzymaj się zasady – mniej znaczy lepiej ?

 

#6 Wrzucanie na patelnie zamrożonego mięsa

 

Postępując w ten sposób nie powinnaś dziwić się, że po skończonym procesie, pomimo, że mięso z zewnątrz będzie wyglądało na gotowe, w środku nadal będzie surowe.

Mięso najlepiej wyjąć z zamrażarki na kilka godzin wcześniej przed smażeniem.

error: Content is protected !!